20 augusta 2024

Krčné mandle: kedy a prečo sa odstraňujú?

Prečo sa krčné mandle odstraňujú?

„Dôvodom na odstránenie podnebných mandlí je stav, kedy prevážia riziká a negatíva nad ich imunologickým prínosom,“ vysvetľuje lekár doc. Smilek.

Takými dôvodmi sú opakované problémy, napr. angína, ktorá sa môže vracať až osemkrát ročne alebo chronický zápal krčných mandlí vyvolaný streptokokovou infekciou. Zápal môže spôsobiť bolesti kĺbov, zápaly obličiek aj ochorenie srdca.

Ďalšími dôvodmi na odstránenie krčných mandlí sú hnisavé ložiská v okolí mandlí, nádory aj niektoré vrodené vady, napríklad zväčšené mandle, ktoré spôsobujú dýchacie problémy. K odstráneniu mandlí môže dôjsť aj kvôli ich poškodeniu úrazom. Niekedy slúži vybratie mandlí ako prístupová cesta pre inú operáciu v hrdle. 

Kedy je najvhodnejší čas na ich odstránenie?

Lekári uprednostňujú dospelý vek, kedy sa imunologická funkcia mandlí postupne znižuje. U detí sa častejšie vykonáva tzv. tonzilotómia – pri operácii sa odstráni len časť podnebnej mandle.

Ako ich odstránenie ovplyvní obranyschopnosť organizmu?

Krčné mandle fungujú ako filter proti baktériám a vírusom. „Sú súčasťou Waldeyerovho lymfatického okruhu, pri ich odstránení funguje zvyšná časť okruhu. Funkciu krčných mandlí alebo tonzíl preberajú ďalšie časti okruhu,“ vysvetľuje doc. Smilek.

Ako odstránenie krčných mandlí prebieha?

Zákrok prebieha v celkovej anestézii. Na žiadosť pacienta môžu lekári mandle vybrať aj v lokálnej anestézii. „Bolesť v hrdle po zákroku sa podobá bolestiam pri angíne,“ hovorí doc. Smilek.

Hrozia komplikácie?

Najčastejšou komplikáciou je krvácanie, ktoré znamená ďalší pobyt v nemocnici. Menej častou komplikáciou je infekcia, bolesť v hrdle, problémy s prehĺtaním alebo bolesť v uchu.

Ako dlho trvá hojenie?

Po operácii nasleduje približne päťdňový pobyt v nemocnici. „Dĺžka hojenia je individuálna. Závisí aj od veku, napríklad deti sa hoja lepšie,“ doc Smilek.

Po zákroku sa vyhnite najmä

  • horúcim nápojom
  • kúpeľom
  • umývaniu vlasov
  • pobytu na slnku
  • väčšej fyzickej námahe

Jedzte predovšetkým mäkkú, nedráždivú stravu.

Na zmiernenie bolesti po operácii siahnite po účinnom pomocníkovi – roztoku na kloktanie Tantum Verde, ktorý je vhodný aj pre deti od 4 rokov.

Orálny roztok TANTUM VERDE® 0,15%, obsahuje liečivo benzydamínium-chlorid. Liek je určený na miestne použitie v ústach a v hrdle. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.