23 mája 2024

Bolesť v hrdle v lete: 5 hrozieb a 5 riešení

Čo spôsobuje bolesť v hrdle

1. Klimatizácia

Celodenné sedenie v kancelárii, cestovanie autom aj nakupovanie v obchodných centrách má v lete veľkú nevýhodu – klimatizáciu, ktorá je jedným z najväčších nepriateľov vášho hrdla. Presušený vzduch oslabuje sliznice dýchacích ciest, ktoré sú tak náchylnejšie na útoky bacilov. Klimatizáciu preto pravidelne čistite a používajte ju rozumne! Rozdiel medzi teplotou vonku a v miestnosti by nemal byť vyšší ako 7 stupňov.

 

Zaměstnanec v kanceláři

 

2. Výkyvy teplôt

V kancelárii zapnete „klímu“, aby ste mali príjemných 23 stupňov, ale vonku na vás čaká rozžeravené slniečko. A to je problém. Neustále zmeny teplôt nerobia dobre vášmu imunitnému systému ani hrdlu. Aj letné noci vedia byť zradné. Zatiaľ čo cez deň sa pomaly potíte aj z očí, večer by ste vymenili kráľovstvo za hrejivý sveter.

3. Hlasné rozprávanie

Nesmiete v lete vynechať svoj obľúbený hudobný festival, aj keď viete, že hlasivky si z neho budete liečiť ešte týždeň? Nielen hudobné festivaly, ale aj preplnené kúpaliská si hovoria o hlasnejší prejav, ktorý sa môže prejaviť práve bolesťou v hrdle.

 

Koncert

 

4. Ľadové nápoje

Kto by v lete netúžil po chladivých kockách, ktoré z každého nápoja razom vykúzlia dokonalé osvieženie? Rýchle schladenie spôsobuje prehriatemu telu šok, práve preto sú ľadové nápoje častým dôvodom, prečo vás v lete pobolieva v hrdle. Dodržujte správny pitný režim a schlaďte sa v lete radšej vlažným čajom.

5. Cestovanie

Klimatizácia, zmena prostredia aj teplotné výkyvy a do toho stres – cestovanie prepája všetky najväčšie letné strašiaky, ktoré vám privodia bolesť v hrdle počas chvíľky.

 

Lidé na letišti

 

Ako riešiť bolesť v hrdle

1. Zakloktajte si

Bolesť v hrdle prekabátite kloktaním! Aký roztok je proti bolesti v hrdle účinný? Zmiešajte si doma vodu s morskou soľou v pomere pol lyžičky na jednu šálku vody alebo si kúpte pripravené kloktadlo v lekárni. Roztok Tantum Verde ocenia malí aj veľkí. Je vhodný pre dospelých aj deti už od 4 rokov. Aby pre nich aplikácia bola čo najľahšia, vytrite im ústa kozmetickým tampónom namočeným v roztoku. Ten znecitlivie boľavé miesta a pomocou benzydamínium-chloridu, ktorý funguje proti zápalom aj bolestiam, vaše hrdlo lieči.

2. Zabaľte to

Osvedčená klasika, ktorú používali už naše prababičky, sú zábaly. Pri bolestiach v hrdle môžete staviť na prírodný Priessnitzov zábal, ku ktorému nájdete všetko potrebné doma. Otec Priessnitzových zábalov Vinzenz Priessnitz vedel, že studený zaparovací obklad dokáže zázraky. Ako na to?

 

  • Namočte látku, napríklad starú šatku, do studenej vody a pritlačte ju na hrdlo.
  • Na ňu priložte nepremokavú vrstvu, ktorá pomôže zaparovaniu. Účel skvele splní obyčajné igelitové vrecko.
  • Na záver vrstvy omotajte suchou látkou, napríklad šatkou.
  • Zábal nechajte pôsobiť 30 až 60 minút a opakujte dvakrát denne.

3. Oddýchnite si

Zvoľnenie tempa pomôže vášmu telu nabrať dostatok síl na boj s bacilmi. Dajte si pozor! Keď sa k intenzívnej bolesti v hrdle pridajú teploty, možno vás postihla „letná angína“, a pokoju na lôžku sa tak nevyhnete. V tomto prípade sa doporučuje návšteva lekára.

4. Cmúľajte pastilky

Nemáte čas na zábaly a nevyhovuje vám ani kloktanie roztoku? Práve pre vás sú ako stvorené pastilky Tantum Verde vhodné pre dospelých a deti od 6 rokov. Účinne vám uľavia od bolesti a vďaka svojmu praktickému baleniu ich môžete použiť vždy, keď sa začne bolesť v hrdle hlásiť o slovo.

5. Veľa pite

Piť, piť a zase piť je rada nad zlato, ktorá vám pomôže prekonať veľa zdravotných problémov vrátane bolesti v hrdle. Dostatok tekutín môže napomáhať zvlhčovaniu slizníc a tie potom lepšie zvládajú boj s baktériami.

 

Ako riešite bolesť v hrdle vy? Dajte nám vedieť do komentárov na Facebooku.

 

Orálny roztok TANTUM VERDE® 0,15%, TANTUM VERDE® Orange & Honey, TANTUM VERDE® Mint, TANTUM VERDE® Lemon, TANTUM VERDE® Eucalyptus, obsahujú liečivo benzydamínium-chlorid. Lieky sú určené na miestne použitie v ústach a v hrdle. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.