Bolest hlavy 2

28 septembra 2024

Bolesť hlavy pri prechladnutí: ako ju zahnať?

Prečo ma z prechladnutia bolí hlava?

Bolesť hlavy pri prechladnutí môže mať rôzne príčiny, ktoré s istotou určí len váš lekár. Najčastejšie ho sprevádza sinusitída (teda zápal prinosových dutín) a/alebo rinitída (teda zápal sliznice nosa). A práve „upchaté dutiny“ vedú k známej a nepríjemnej bolesti hlavy, ktorá sa stupňuje obzvlášť pri predklone alebo smrkaní.

bolesť hlavy

Nepodceňujte prevenciu

Než si posvietime na tipy, ako bolesť hlavy zmierniť, máme tu pre vás niekoľko rád, ako sa naučiť jej predchádzať. Správna prevencia je dlhodobým a účinným pomocníkom, majte ho preto na svojej strane!

Ako na to:

  • Aj keď nemáte chuť, pite dostatok tekutín
  • Vyhýbajte sa miestam so suchým vzduchom, zmenám teploty a klimatizácii
  • Ak ho máte, použite zvlhčovač vzduchu
  • Vyhýbajte sa cigaretovému dymu
  • Podráždenie a bolesť hlavy môžu vyvolať napríklad aj silné parfémy

Vyskúšajte ľudové a prírodné triky

Prevenciu máte v malíčku (alebo nezaberá) a zaujímajú vás ďalšie spôsoby, ako si poradiť s bolesťou hlavy z prechladnutia? Vyskúšať môžete nasledujúce ľudové a prírodné triky:

  • Výplach nosa soľným roztokom
  • Inhalácia pary

Inhalácia

Naučte sa správne inhalovať

Inhalujte paru zo soľného roztoku, nahradiť ho môžete ale aj lipovým čajom alebo iným roztokom, ktorý vám odporučí lekárnik. Paru inhalujte 2 – 3x denne z nádoby s horúcou vodou, inhalácia by mala trvať približne 10 minút. Aby sa para držala okolo vás, prehoďte si uterák cez hlavu. Účinnejším spôsobom je však použiť inhalátor, ktorý si zaobstaráte v lekárni.

Vďaka inhalácii sa účinné látky dostanú priamo do dýchacích ciest, kde začnú hneď pôsobiť – rozpúšťajú hlieny a uvoľňujú upchatý nos.

Máte svoje vlastné rady a skúsenosti s liečbou bolesti hlavy pri prechladnutí a chrípke? Podeľte sa o ne s našimi fanúšikmi na sociálnych sieťach a napíšte nám komentár na Facebooku.

Orálny roztok TANTUM VERDE® 0,15%, Roztokový sprej TANTUM VERDE® Spray, TANTUM VERDE® Orange & Honey, TANTUM VERDE® Mint, TANTUM VERDE® Lemon, TANTUM VERDE® Eucalyptus, obsahujú liečivo benzydamínium-chlorid. Lieky sú určené na miestne použitie v ústach a v hrdle. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.