28 septembra 2024

7 spôsobov, ako zatočiť s bolesťou v hrdle u detí

1. Skúste Priessnitzov zábal

Namočte bavlnenú plienku alebo iný kus látky do studenej vody, vyžmýkajte a priložte na hrdlo. U detí nemusí byť voda príliš studená, stačí teplota 22 °C. Na mokrú látku priložte vlnenú látku alebo igelitové vrecko a všetko zabaľte do suchej šatky. Nechajte obklad pôsobiť 2 až 3 hodiny. Po 3 až 4 hodinách môžete postup zopakovať. Týmto spôsobom môžete postupne zmierniť bolesť v hrdle u dieťaťa.

2. Dodržujte pitný režim

Pri bolesti v hrdle dohliadnite, že deti pijú dostatok tekutín. Najviac pomôže časté popíjanie vlažného čaju. Pri výbere sa zamerajte na tie, ktoré obsahujú echinaceu, rakytník alebo šalviu. Tie podporujú správne fungovanie imunitnéhosystému.

3. Kloktajte

Vyskúšajte napríklad orálny roztok Tantum Verde, ktorý je vhodný pre deti od 4 rokov. Roztok je účinný pri zápaloch v hrdle, mandlí aj hltanu.

Kloktání

4. Zvlhčujte vzduch

Dajte do miestnosti, kde dieťa spí, zvlhčovač vzduchu, ktorý zabraňuje vysychaniu slizníc.

„Zvlhčovač pomáha zvýšiť prirodzenú vlhkosť vdychovaného vzduchu, zabraňuje dráždeniu na kašeľ. Na sliznici to potom pomáha k obnove sekrécie a normálnej funkcie slizníc.“

MUDr. Ivona Prokopcová

Praktická lekárka

5. Pripravte cibuľu s medom

Môžete taktiež vyskúšať sirup z medu a cibule tak, ako to robili už naše babičky. Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky, vytlačte z nej šťavu a zmiešajte ju s medom. Môžete podávať niekoľkokrát denne.

6. Dajte šancu pastilkám

Obľúbeným pomocníkom pri bolestiach v hrdle u detí sú aj pastilky. Vyberajte z Mint alebo Tantum Verde Lemon, deti ocenia aj chuť pomaranča s medom. Môžu ich užívať deti už od 6 rokov.

7. Skúste lízanky alebo spreje

Ak máte strach, že by deti mohli pastilku vdýchnuť, skúste napríklad lízanky s obsahom pľuzgierkyĎalšou alternatívou sú spreje, ktoré sa ľahko aplikujú a účinne pôsobia proti bolesti v hrdle. Tantum Verde Spray je pre deti od 6 rokov.

Sprej

Prečo nás bolí v hrdle?

Bolesti v hrdle môžu spôsobovať mikroogranizmy, baktérie alebo vírusy. Ak sa stanete ich obeťou, začnú poškodzovať sliznicu hrdla a nepríjemné škriabanie je na svete. V prípade angíny je princíp rovnaký, len za ním stojí konkrétna skupina vinníkov, a to patologické druhy baktérie Steptococcus.

„Za bolesťou v hrdle stojí infekcia, ktorá sa prenáša formou kvapôčkovej infekcie. Najviac sa šíri v uzavretých miestnostiach alebo priamym kontaktom – bozk, zle umyté príbory, pitie z rovnakého hrnčeka a podobne. Základné hygienické návyky a časté umývanie rúk sú teda na mieste.“

MUDr. Ivona Prokopcová

Praktická lekárka

Kedy vyhľadať lekára?

  • Ak sa u dieťaťa objavia ďalšie príznaky, napríklad vyrážka, zväčšené krčné uzliny, horúčka
  • Keď má dieťa problémy s dýchaním alebo prehĺtaním
  • Ak trvá bolesť v hrdle dlhšie ako 3 dni
  • Keď odmieta jesť a piť
  • Ako s chorobou u detí bojujete vy? Čo sa vám doma osvedčilo? Podeľte sa s nami o svoju skúsenosť!

Orálny roztok TANTUM VERDE® 0,15%, Roztokový sprej TANTUM VERDE® Spray, TANTUM VERDE® Orange & Honey, TANTUM VERDE® Mint, TANTUM VERDE® Lemon, TANTUM VERDE® Eucalyptus, obsahujú liečivo benzydamínium-chlorid. Lieky sú určené na miestne použitie v ústach a v hrdle. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.